TAMMIKUUN TAIKAA JA MAANVILJELIJÄN ”LOMAA”

5.1.2018
Sateista, mutta mukavaa perjantaita kaikille! Tammikuu on alkanut ja hieman tuntuu olevan jotain tekemistä. Mitenkäs taas vuonna 2017 tuli hieman laiminlyötyä paperitöitä ja ne eivät kadonneet mihinkään. Ne vain odottivat iskeäkseen 2.1.2018 ja onnistuivat lähes täystyrmäyksellä. Tammikuussa on taas hyvä tehdä lupaus, että tänä vuonna hoidan kaikki asiat ajoissa ja täsmällisesti. Se taitaa olla sitä tammikuun taikaa, joka liian usein unohtuu jo helmikuussa. Ei vaan nyt olen tehnyt hyvät suunnitelmat niin, että kaikki asiat ovat järjestyksessä.
Monesti olen kuullut kysymyksiä ja toteamuksia siitä, että mitä maanviljelijät tekevät talvella. Eikö silloin ole pelkästään lomaa kun ei pääse pellolle. Ainakin meillä talvi sujuu oikeinkin rattoisasti ja emme valitettavasti saa lomailla koko talvea. Siihen olisi ehkä hyvä pyrkiä, mutta epäilen, että pankkitili ”ylittyisi” reilusti miinuksen puolelle.
Syksyllä perunannostojen jälkeen laitamme peltoja kuntoon seuraavaa kasvukautta varten. Meillä on jokaiselle pellolle oma hoito-ohjelmansa vähän niin kuin jokainen lapsikin tarvitsee erilaista huolenpitoa. Tänä syksynä ja alkutalvena meillä on jäänyt lähes kaikki tulevan satokauden valmistelut tekemättä sateiden vuoksi. Pellolle ei vaan ole asiaa edes kengillä saati sitten traktorilla.
Talvella korjataan myös koneita, jotka useimmiten ovat lähestulkoon kaikki jotenkin huollettavia tai rikki. Korjaaminen on ihan kivaa, mutta haluaisin tietää, että kuka on keksinyt kaikille varaosille hinnat? Ja todellakin kunnioitan sitä, että varaosia saa, muuten korjaaminen olisi hieman haastavaa.
Talvi on myös aikaa myydä kuluneen satokauden satoa. Me pakkaamme perunoita lähes vuoden ympäri niin pitkälle kun tuotteita riittää. Sen lisäksi suunnittelemme tulevaa satokautta ja mietimme, tutkimme, kyselemme mitä kuluttajat haluavat perunoiltaan.
Tulevan satokauden suunnittelu on monimuotoinen prosessi. Ensin teemme alustavaa budjettia ja laskemme, että mitä mikäkin maksaa ja mihin kannattaa satsata. Toiseksi otamme käsittelyyn jokaisen peltolohkon ja sen tulevan satokauden toimenpiteet sekä laskemme jokaiselle viljeltävälle hehtaarille hinnan. Toimenpiteet muodostuvat siitä mitä kyseisellä pellolla on viime vuonna viljelty ja minkälaisia parannuksia siihen olisi hyvä tehdä. Mietimme, että tarvitseeko pelto kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, orgaanista maanparannusta vai kaikkea näitä. Sen lisäksi mietimme, että miten muokkaamme peltoa, jotta se saadaan kylvö- ja istutuskuntoon. Seuraavaksi päätämme viljeltävät perunalajikkeet ja kylvettävät maanparannuskasvit. Muutamia muuttuvia tekijöitä.
Parasta tässä kaikessa on kuitenkin se, että täällä ehditään pitää lomaakin. Ja hienoa on myös se, että saa suunnitella rauhallisesti seuraavaa satokautta, jotta tekemisellä on oikeasti tarkoitus. Vielä kun itse allekirjoittaja oppisi tykkäämään pakollisista paperihommista niin tämähän menisi oikein mukavasti.
Ps. Tykkäämme myös tosi paljon positiivisesta palautteesta kuluttajilta ja kaikista uusista ideoista joten viestiä vaan tänne kun jotain tulee mieleen.
Saija Peltomaa